Szerzői oldal

Kondor Vilmos
( 1954 )

Életrajz

A Budapest-regények szerzőjét, az 1954-ben született Kondor Vilmost rejtély övezi, hiszen a nyilvános szereplést alig vállaló, csupán kiadóján keresztül elérhető alkotó kilétéről már eddig is különböző feltételezések láttak napvilágot, s gyakorta elhangzik: csupán egy álnévről van szó. A kiadói ismertetők szerint Kondor Vilmos Szegeden, majd Párizsban végezte felsőfokú tanulmányait, és vegyészmérnöki diplomával rendelkezik. Jelenleg Nyugat-Magyarországon, egy Sopron melletti faluban él, és középiskolai matematika-fizika tanárként dolgozik.
Első regénye a 2008-ban megjelent Budapest noir volt, mely a két világháború közötti Magyarországra kalauzolja olvasóját, s itt jelenik meg először főhőse, Gordon Zsigmond. A Budapest-regények hagyományos értelemben vett főszereplője újságíró, aki szerteágazó alvilági és felsőbb körökbe vezető kapcsolatairól, bikaerős jobbhorgáról, rövid és ironikus mondatairól ismerszik meg, s e tulajdonságok révén olyan karakterrel rendelkezik, mely méltán vetekszik Hercule Poirot, Miss Marple, Philip Marlowe vagy Steve Carella figuráival. Azonban Kondor regényeit nem csupán a főhős jellegzetes karaktere, hanem Budapest árnyalt és részletes ábrázolása is izgalmassá, feledhetetlenné teszi. A magyar főváros a regények mintegy második (ha nem első) főszereplőjeként tartható számon. A város jellemzésekor és bemutatásakor a szerző kísérletet tesz arra, hogy az élő, nyüzsgő, sokoldalú várost tárja az olvasó elé. Így Kondor Vilmos művei a határon mozognak, egyszerre olvashatjuk őket „hardboiled” detektívregényként és történelmi krimiként.

Budapest novemberben
2012

Kondor Vilmos Budapest novemberben című műve az író Budapestről szóló detektívregényeinek ötödik és egyben befejező része. Az egymáshoz szorosan nem kapcsolódó, de a főszereplő személyét, továbbá a magyar fővárost illetően mégis sorozatot alkotó művek a magyar és nemzetközi krimi hagyományait folytatják. A Budapest novemberben című regény cselekménye 1956 őszén indul Bécsben, ahová Gordon Zsigmond 1947-ben disszidált az állambiztonsági hivatal nyomására. Az albérletében holtan talált lány személyi iratai szerint nem más, mint Gordon nevelt lánya, Emma. Azonban a hullaházba berendelt újságíró megdöbbenten és egyúttal örömmel veszi tudomásul, hogy a gyilkosság áldozata mégsem Emma, viszont mindebből arra következtet: nevelt lánya bajba került. Ezért kedvesével, Krisztinával az 1956-os forradalom kirobbanása előtti utolsó percekben álnéven Budapestre utazik, hogy kiderítse Emma tartózkodási helyét. Az illegalitásban történő nyomozás során a nehezen felfejthető szálak egyszerre vezetnek a Köztársaság tér mellett harcoló forradalmárokhoz, a helyzetet kihasználó alvilági figurákhoz, továbbá a szabadságharcot és Gordon nyomozását akadályozni kívánó állambiztonsági hivatal ügynökeihez. Az izgalmas és veszélyeket rejtő nyomozás mellett az olvasót Budapest részletgazdag és történelmi tablója is rabul ejti, hiszen a város jellegzetes alakjaival, korabeli társadalmi és politikai viszonyaival mintegy élő szövetként hálózza be a szereplők sorsának alakulását. Egyfelől a nyomozás, másfelől az ötvenhatos események elbeszélése szorosan kapcsolódnak egymáshoz, s így alkotnak érdekfeszítő olvasmányt egy lány eltűnéséről, a forradalom látszólagos győzelméről, majd hamar bekövetkező bukásáról.

Töltse le a szerzőról szóló információkat PDF formátumban!