Szerzői oldal

Várady Szabolcs
( 1943 )

Életrajz

1943.január 27. Budapesten született
1961-65 a Szépirodalmi Könyvkiadó korrektora
1965-69 az ELTE magyar szakán szerez oklevelet
1968 az Első ének c. antológiában jelentkezik
1969 az Európa Könyvkiadó szerkesztője, 1971-től az angolszász csoport felelős szerkesztője
1988-ban Fulbright-ösztöndíjas az USA-ban
1989-től a Holmi versrovatának vezetője, műfordító

Főbb díjak
Graves-díj 1981, Déry-jutalom 1987, József Attila-díj 1991, Soros-életműdíj 1992, Soros Irodalmi-díj 1995, Palládium-díj 2004, Kossuth-díj 2009


Ha már itt vagy
1981

Várady Szabolcs az élőbeszéd ironikusra hangolt, játékos-filozofikus nyelvén hétköznapi helyzeteket, tárgyakat, gesztusokat szed ízekre. A "veszélyesen kész" költő "elegánsan vékony" kötete Vas István szerint a kortárs európai és magyar lírának "ahhoz a nagyon igényes áramlatához csatlakozik, amely ... a költemény legbelsőbb és legcsupaszabb alakjából teremti meg a maga formaművészetét": akár a latin lírikusok, Várady is a mondattan művésze. Margócsy István többek között az "oknyomozást" és a "lényegkeresést" emeli ki a versek folyamatában: az élmény, a reflektálás, az intellektuális állásfoglalás és az idő viszonyát.

Hátha nem úgy van
1988

A költői hang megváltozik: "a hetvenes évek végén váratlanul felszakad belőle az addig (szemérmesen? gátlásosan?) rejtegetett líra" - írja Lator László 1995-ben. Várady Szabolcs már nemcsak alkalmi költészetében engedi meg magának a líra hagyományos eszközeit, a dallamot, a versformát, sem a bensőséges hangot. Az első kötet nemzedéki közérzetet (is) megfogalmazó, erősen szkeptikus versei után itt gyakoribb téma és vershelyzet a magán-szorongás, a szerelem, az álom.

A rejtett kijárat
2003

A gyűjteményes kötet a régi és új versek mellett, hanem számos versfordítást, tanulmányt és ún. könnyű, alkalmi verset is tartalmaz. Figyelemre méltó, milyen különféle költői hangokat intonál Várady a klasszikus Horatiustól a poszt-koloniális Derek Walcottig, a szenvedélyes Pessoától a szenvetelenül intellektuális Audenig, a lírai realista Thomas Hardytól a démoni Ted Hughesig. Tanulmányai között a legnagyobb figyelmet Petri kapja, és harmadik nemzedéktársuk, Tandori, de jelentősek a Szép Ernő-, Vas- és Lator-tanulmányok is.

Töltse le a szerzőról szóló információkat PDF formátumban!