Szerzői oldal

Nemes Nagy Ágnes
( 1922 - 1991 )

Életrajz

1922 (január 3.) Budapesten született
1940–45 a budapesti Pázmány Péter Egyetemen magyar–latin–művészettörténet szakon végez
1944–5 a II. világháború alatt részt vesz a polgári ellenállásban
1946–48 az Újhold folyóirat szerkesztője a lap betiltásáig
1946 Baumgarten-díjas
1948 politikai okokból elhallgattatják
1953–58 középiskolai tanár
1958 írásaiból él
1979 az Iowai Egyetem Nemzetközi Íróprogramjának vendége férjével, a kritikus Lengyel Balázzsal
1986–91 az Újhold-Évkönyv szerkesztője
1991 Budapesten hal meg

Díjai:
1946 Baumgarten-díj, 1969 József Attila-díj, 1983 Kossuth-díj

A 70-es, 80-as évek, hátrahagyott versek
.

A 70-es, 80-as évek, hátrahagyott versek Az Egy pályaudvar átalakítása prózaversei egyetemes, mindennapi élményekről számolnak be, a költőt a lét szerkezete, a fizika törvényei foglalkoztatják. A versek személytelen és látszólag csupasz felszíne alól mindig kihallatszik a személyes hangvétel. A költő hátrahagyott versei azonban korábban ismeretlen hangon szólnak: van köztük élesen személyes, van közvetlen hangú naplójegyzet; az utolsó versek a lét gazdagságának és véges voltának kínzó ellentétéből fakadnak.

Esszéi
.

Esszéi Nemes Nagy Ágnes az esszé megújítója. Fegyelmezett, humorral és könnyed beszédmóddal fűszerezett nyelvezete mély, bonyolult gondolatait is érzékletessé és élvezetessé teszi. Összegyűjtött esszéiben olvashatunk alkotás-lélektani esszét, a vers- és a műfordítás gyakorlatára vonatkozó tanulmányt, korábbi és kortárs költőkről írt portrévázlatot (köztük a Babits Mihályról írt esszémonográfiát), verselemzést; a verselmélet szakmai kérdései mellett interjút, emlékezést és könnyebb hangú írást is (mint a gyerekkorában elfogyasztott hóvirág ízéről szólót), amely mind elvezet gondolkodásmódja enciklopédikus birodalmába.

Napforduló
1967

Napforduló A harmadik kötet versei új, filozófiai érzékenységet mutatnak. Az Ekhnáton fáraóról írt ciklusban Nemes Nagy a modern ember élményét fejezi ki; az első egyistenhit megalakítójának alakjában és az El Amarnában feltárt kultúrában objektív formát ad közérzetének és az 1956-os forradalom földcsuszamlás-élményének. A lovak és az angyalok kötet két elbeszélő költeményt is tartalmaz, az egyik egy Auschwitzban meggyilkolt osztálytársnő emlékét mondja el, a másik ( Ház a hegyoldalban ) egy kísérteties helyszínen játszódó egzisztenciális dráma.

Töltse le a szerzőról szóló információkat PDF formátumban!