Szerzői oldal

Fejes Endre
( 1923 - 2015 )

Életrajz

1923 Budapesten született
1945 bányászként dolgozik Charleroy-ban, később a párizsi Renault gyár munkása
1949 visszatér Magyarországra
1955 szabadúszó író

Főbb díjak:
1963 József Attila díj, 1975 Kossuth díj, 1992 Nagy Lajos díj

A hazudós;Vidám cimborák
1958;1966

Fejes Endre a budapesti munkások írója. Novellagyűjteményeiben a fiatal külvárosi munkássággal foglalkozik, rámutatva a tudatosan élt mindennapok és a monoton állati lét különbségére. Több novellájában is derűs idealizmussal, nosztalgiával emlékezik vissza nyolcadik kerületi gyerekkorára, de nem felejtkezik meg arról sem, hogy megmutassa, mi a különbség mítosz és valóság között: A hazudós című történetben a nosztalgia még képes átalakítani a valóságot a képzelet fátyolosan szép birodalmává, ám a Vigyori című novella már megmutatja, hogyan töri szét a mindennapok keserűsége két fiatal munkás szerelmét.

Rozsdatemető
1962

Az író leghíresebb és legfontosabb regényének szereplőit alapvetően meghatározza a társadalmi osztály, amelybe beleszülettek. A könyv egy több mint ötven évet átfogó családtörténet. A Hábetler famíliának ugyan sikerül kiemelkednie az első generáció szolgasorából, ám a család tagjai nincsenek tudatában szociális helyzetüknek, és tetteiket nem egyéni döntéseik, hanem a család akolmelege határozza meg. A könyv mindjárt egy gyilkossággal indul: ifjabb Hábetler János a gyár mögötti rozsdatemetőben megöli Zentayt, a sógorát. A regény a gyilkosság indítékait vizsgálja, hogy megérthesse, mi motiválta azt az indulatot, amelynek következtében Hábetler egyetlen ütéssel kioltotta egy ember életét. Az okok azonban nem egyszerűek: a család egész történetét meg kell vizsgálni, ötven ever visszamenőleg, attól a pillanattól kezdve, hogy az idősebb Hábetler János visszatért az első világháborúból. A regényt megjelenése idején heves kritikai vita fogadta: a kor merev elvárásainak nem felelt meg Fejes minden moralizálást mellőző, realista álláspontja.

Szerelemről bolond éjszakán
1975

Az önéletrajzi regény a második világháborút követő viharos éveket idézi meg, amikor két fiatalember úgy indult szerencsét próbálni, hogy csatlakoztak egy csoport Palesztinába emigráló zsidóhoz. A történet nagyrésze tehervonatokon és táborokban zajlik: a két fiatal szeretné saját maga irányítani a sorsát, de a reménytelen helyzet hamarosan maga alá gyűri őket. A regény a francia határ mellett ér véget, egy vonaton: hőseink azt gondolják, hogy most már végre tényleg megérkeztek Franciaországba, pedig a prózai igazság nem egyéb, mint hogy a vonat visszafelé viszi őket, Németországba.

Töltse le a szerzőról szóló információkat PDF formátumban!